EL SEXE ÉS COMUNICACIÓ, però hi ha d’haver seguretat d’informació.

Per: Aina  -  On 09 jul, 2013 -  0 comentaris
La sexualitat és un aspecte de l’ésser humà, que ens acompanya durant tota la vida, des de que naixem fins que morim, i a través de tot el cicle vital va adoptant formes d’expressió distinta. Viure una sexualitat sana és un dret en tota persona, tot i que en això no naixem ensenyats, ha de suposar una forma positiva de comunicar-se amb els altres, nosaltres mateixos, de sentir el nostre cos i de desenvolupar la nostra capacitat de plaer.
Per parlar de sexualitat s’han d’integrar totes les seves dimensions que ens serveixen per emmarcar l’ésser humà. Així la podríem analitzar des de perspectives: biològica, mèdica, psicològica, sociològica, antropològica, educativa, política… A més té la dimensió personal, la més àmplia que abarca aspectes de la conducta com són les relacions interpersonals i en concret, l’afectivitat, els sentiments i les sensacions compartides entre dues persones. S’expresa amb les carícies, la mirada, la tendresa, en el tracte, amb paraules i totes les vivències en comú.
La sexualitat ha de ser font de joia, benestar i satisfaccions. A més de la seva finalitat en l’àmbit de la reproducció dels éssers humans, és la forma més íntima d’expressar els sentiments. Per totes aquestes raons mereis practicar-se amb cura i evitar situacions no desitjades com poden ser els embarassos no volguts o les malalties transmissió sexual (MTS).

 

Si penses que estàs preparat/da per mantenir relacions sexuals o si ja ho fas hi ha dos grans temes en els que s’ha de pensar, en el sexe segur, contra les MTS, i l’anticoncepció per prevenir l’embaràs. Existeixen precaucions per ambdues coses i és important conèixer les opcions, els riscos i les possibles conseqüències del teu comportament. Si estàs practicant el sexe i no te protegeixes contra alguna o cap d’aquestes coses, mostres molt poc respecte per la teva parella i per tu mateix.

 

RECORDA: el preservatiu és el mètode més aconsellable per a la prevenció de les Malalties de Transmissió Sexual, inclosa la Sida.

Són un grup de malalties infeccioses de gravetat variable, que es transmeten o es contagien durant les relacions sexuals, siguin entre persones de diferents sexes o del mateix. Es manifesten mitjançant símptomes molt diversos, que no es detecten fàcilment, perquè són discrets, i amb el temps es poden extendre a diverses parts de l’organisme, que poden ser fora dels òrgans sexuals i urinaris, com també poden no donar cap símptoma visible encara que continuïn evolucionant, i per tant  propagar l’enfermetat durant cert temps sense ser-ne conscient.

MTS

Què és?

Contagi

Símptomes

Tractament

GONORREA Infecció bacteriana. Sexe vaginal, anal i oral. Dolor a l’orinar i inflamació. Antibiòtics.
LLADELLES Petits insectes en la zona púbica, axeilles i cabell.  Contacte, compartint roba interior, roba de llit, mantes… Picor de lleu a agut. A vegades hi ha taques    de sang. Medicació per recepta mèdica. Higiene profunda.
HERPES Llagues doloroses en la regió genital. Contacte oral, genital o anal amb una llaga activa. Petites butllofes  a la zona genital. També febre i mals de cap. Pomades i cremes  anestèsiques que poden reduir la picor. Higiene.
CONDILOMES Verrugues en la zona genital. Contacte cutani, sexe vaginal, anal i oral. Verrugues amb picor, individuals o en grups. Eliminats pel metge, cremats o amb làser.
CLAMÍDIA Infecció bacteriana. Contacte cutani, sexe vaginal, anal i oral. Sensació de picor a l’orinar. Olor i textura diferent. Antibiòtics si se diagnostica a temps.
HEPATITIS B Virus que ataca al fetge. Per tots els fluids corporals, també la saliva. Nàusees, icterícia, cansament i dolor abdominal. Vacuna efectiva.
SÍFILIS Bacteri que provoca úlceres. Sexe oral, anal i vaginal. Llaga que supura i se seca. Antibiòtics.

 

La SIDA és una MTS, molt més complexa. Podràs trobar informació en propers articles.

Si creus tenir una MTS :
- Evita mantenir relacions sexuals fins que no hagis descartat la possibilitat d’infecció.
- Cadascuna de les MTS té un tractament específic.
- No mantinguis relacions fins que no estigui curada.

 

El tractament és fonamental l’abans possible, ja que hi haurà menor risc de problemes permanents. Totes les MTS, excepte la Sida, poden ser curades, a més el diagnòstic i el tractament no són ni dolorosos ni costosos.  Tot i això la millor solució és la PREVENCIÓ. I d’això en parlarem al següent article. No oblidis seguir-lo!!