Educant en les emocions

Per: Aina  -  On 15 oct, 2014 -  0 comentaris

Educació emocional. Intel·ligència emocional. Emocions. Pensaments. Ment.

Totes aquestes paraules ressonen dins el meu cap quan vull començar aquesta entrada.

 

L’educació emocional s’entén coma un innovació educativa per respondre a aquelles necessitats socials que no es veuen ateses en matèries acadèmiques ordinàries. És a dir, en tot allò que no té a veure purament amb matemàtiques, història, llengua i literatura.. etc. Però que ens forma com a persones i ens ajuda a relacionar ment i sentiment, pensament i emoció.

L’Informe Delors (UNESCO 1998) afirma que la l’educació emocional és un complement indispensable pel desenvolupament cognitiu i una eina fonamental per a la prevenció.

Quantes dificultats tenen el seu inici el l’àmbit emocional?

La majoria dels comportaments disruptius o conflictes interpersonals tendrien el seu origen en la manca de coneixement emocional que tenim de nosaltres mateixos i dels que ens envolten. Això és el que anomenen el subdesenvolupament afectiu.

Qui és intel·ligent emocionalment?

Gardner va descriure les intel·ligències múltiples, descrivint la intel·ligència intrapersonal (un mateix) i la intrapersonal (els altres). Goleman ho va fer popular amb el seu llibre Emotional Intelligence (Intel·ligència emocional) on va descriure aquesta capacitat de regular els sentiments d’un mateix i els altres, utilitzant-los per regir les nostres accions.

Per tant el que és capaç de gestionar aquestes emocions és intel·ligent emocionalment. Per això des l’educació es parla de la possibilitat d’educar en aquest aspecte. No es tracta d’un tret sinó d’una capacitat que es pot aprendre i modificar.

Quins objectius té l’educació emocional?

- Pendre consciència d’un mateix, reconeixent els propis sentiments.
– Autorregular-se controlant les emocions.
– Tenir una motivació per aconseguir fites personals.
– Capacitat d’empatia, experimentant l’estat d’emoció dels altres.

En els últims anys ha augmentat el quocient intel·lectual, però en detriment del quocient emocional. Pot ser per això també augmenta el consum de medicaments psiquiàtrics de forma injustificada? Per això la gent condueix cada vegada pitjor? Per això ens tocam menys? Quants somriures pots comptar de casa a la feina? Quantes converses amables?

PROPOSTA: Fes un petit calendari d’emocions. Anota cada vespre quina és la teva emoció del dia, si vols utilitza les emoticones que estan tant de moda per representar-ho. Molt senzill però eficaç!

 

 

 

Psicodèria 30 setembre 2014  http://www.ivoox.com/sus-mallorca-14-09-30-dimarts-30-setembre-audios-mp3_rf_3552060_1.html